Разговаряме с Христо Бабриков - основател на SEO Агенция Humerson -

...
Разговаряме с Христо Бабриков - основател на SEO Агенция Humerson -
Коментари Харесай

Бизнесът говори: Дигитализация по време на пандемия |

Разговаряме с Христо Бабриков - създател на SEO Агенция Humerson - за провокациите пред бизнеса по време на пандемията, дигитализацията на фирмите и какъв брой е значима SEO оптимизацията.

- Здравей, Христо, благодаря ти, че одобри поканата да споделиш информация от кухнята и препоръки за дигитализацията, през която минават българските бизнеси. Разкажи ни малко повече за себе си – в кои сфери са твоите ползи?

- Здравей! Аз също доста ти благодаря за поканата. Ще стартира с това, че моята огромна професионална пристрастеност е SEO оптимизацията, само че мощно се интересувам от цифровия маркетинг и предприемачество. Напоследък се хващам и че се възпламенявам по приложната логика на психиката. Днес обаче фокусът ми е напълно в SEO сферата. Започнах първите си стъпки в нея преди години, само че одобрявам 2020-та година за началото на същинското ми професионално развиване. Именно тогава основах SEO Агенция. С нея сбъднах една от детските си фантазии, останаха 77 (смее се). Зад SEO Агенция Humerson стои освен това от бизнес цел за облага и огромен поток от удовлетворени клиенти. Зад нея стои концепцията ми да оказвам помощ и на други като мен – останали тук, в България, с цел да вършат бизнес. Може да звучи тривиално и като по образец, само че нашата цел е да оказвам помощ на българската стопанска система, развивайки се, с цел да може един ден децата ни да живеят в страна с стопански капацитет.

- Какво е значимо да знае всеки притежател на бизнес?



- Всеки бизнес е друг, има своите особености, мощни и слаби страни. Много е значимо да познаваме нишата, в която сме позиционирани. Да разбираме бизнеса си като капитал, който циркулира. Ако не разбираме къде се намираме, в случай че не се съобразяваме с конкуренцията, с непрекъснато изменящите се потребности на потребителя и одобряваме компанията си – било то дребен стартъп или огромна компания – като нещо статично и гарантиращо ни постоянен доход, няма смисъл въобще да се занимаваме с бизнес. За мен бизнесът е една непрекъсната динамичност, в която колкото по-често и ловко яхваш вълната, толкоз по-добре за теб, само че и за твоите бизнес сътрудници.

Да вземем за образец бизнесите със относително високи разноски за поддръжка. Това са разноските, които поддържат бизнеса работещ: наеми, работни заплати, техники и съоръжение и така нататък Тези бизнеси са доста по-застрашени от внезапна смяна в икономическата конюнктура от които и да е други бизнеси. При тях динамичността е основен фактор. И въпреки че той да е неподвластен на надзор от наша страна, това не значи, че ни оставя без варианти за деяние. Идеята е да сме гъвкави, да реагираме в точния момент.

Погледнато въпреки това на въпроса, задачата пред всеки бизнесмен е да реинвестира капитала, с който разполага. Има промишлености при които дребният марж и висока конкуренция са предпоставки за ниски стойност на ROIC ( Return of invested capital). Пример за такава промишленост е търговият с хранителни артикули на дребно.

Когато познаваме бизнеса си в елементи, можем да създадем вярната тактика за неготово цифрово развиване с явен проект и цели. Излишно е да загатвам, че дигитализацията на бизнеса към този момент не е някаква рекомендация или нанагорнище до по-високо равнище. Дигитализацията е наложителна и в доста браншове тя не е на дневен ред, а задача за през вчерашния ден.

- Какви са твоите наблюдения върху пандемията? Имам на поради по какъв начин тя повлия на дигитализацията и бизнесите в България?



- Интернет е бъдещето, от ден на ден бизнеси осъзнават потребността от наличие в интернет пространството. Това е развой, които се случва от години. Ковид само забърза процеса и консуматори, които не пазариха онлайн, осъзнаха неговите преимущества и започнаха да пазарят постоянно. Същевременно пандемията разсъни тези бизнеси, които неизвестно за какво проспаха въпросния миг от през вчерашния ден, когато трябваше да стартират да се цифровизират. Общо взето, пандемията ги раздруса и им сподели нещо, което са знаели, само че отлагали месеци или даже години наред: време е да скочат в интернет. А там няма нищо ужасно, в случай че работите с верните хора. Моята задача като SEO специалист постоянно се състои точно в това: да обясня на клиента си за какво и по какъв начин ще скочим дружно в интернет. Има хора, за които всички тези процеси към момента са оригиналност, та въпреки и те да са постигнали доста в своята бизнес ниша. Без авансово да им потвърдя и покажа, че е повече от значимо да са онлайн, те няма да ми повярват. А аз считам, че сполучливата работа постоянно стартира от доверието в бизнеса. Затова и обичам да споделям, че работя не с клиенти, а с сътрудници.

- От твоите наблюдения и работни връзки с десетки бизнеси, кои бяха главните провокации, през които минаха онлайн търговците?



- Предизвикателствата бяха доста. Обаче тук е значимо да уточним, че отсреща им имаше и доста към този момент подготвени потребни и тествани тактики. Правилно е, че ги наричаш провокации, а не проблеми, тъй като те си имаха свои решения и то различни съгласно вида и задачите на бизнеса. Най-голямото предизвикателство беше внезапното нарастване на потребителите, пазаруващи онлайн. Ще кажеш, но това е предизвикателство за потребителите, не за търговците. Така е, само че проблемите на купувачите са и проблеми на търговците. Ако търговците не са подготвени да ги разрешат, те не са подготвени и да получат толкоз доста купувачи, т.е. не костват. Самите консуматори минаха през по-трудната част от цялата тази смяна. Те трябваше да свикнат с това да пазарят онлайн, в това число да се записват, да заплащат през интернет, да избират сред разнообразни способи на доставка и какво ли още не. Търговците пък трябваше да им изнесат бърз, само че доста явен открит урок за всички тези нови способи да пазарят.

От друга страна, регистрирам и доста съществено изменение на потребителското държание. Ако на единия край са по този начин да се каже, новобранците в интернет извършването на покупки, на другия пък са опитни купувачи, които чакат доста повече от преди една година. И то освен от позиция на подбор, качество на артикули, ами по-скоро на самото обслужване. Връзката, връзките с клиентите сега са основни задания и функционалности в маркетинговите организации. Вече даже се приказва за маркетинг на връзки, тъй като търговците са доста, пазарът на артикули е голям и „ щипката сол “, от която се впечатляват и което притегля клиента, е точно отношението.

Като други провокации мога да посоча и инцидентното и непланувано спиране на комерсиалните вериги. Също по този начин, промени в индустриалната номенклатура като резултат точно от тази бизнес дарба да се приспособиш към новата действителност и то на време. Например, част от огромните производители на облекла насочиха конфекциите си към ежедневни облекла, разбираемо за какво. Социалният живот бе меко казано спрян, а от там и потребностите се обърнаха извън във вътрешността, с което апропо пък завоюваха бизнесите, доставящи „ домакински уют “ във всички типове категории и смисъл на това разбиране. В общи линии, потребителското търсене на артикули бе напълно ориентирано към прекарването вкъщи.

Да не приказваме и че се получиха голям брой, аз ги назовавам, „ ластични удари “. При тях има интервал с ниско търсене, които следва интервал с високо търсене. Отново давам образец – имахме случай с един от нашите сътрудници, на който му се наложи да прекрати изпълняването на поръчките заради нарасналото търсене на неговите артикули. Просто не можеха да смогнат.

Какво би посъветвал бизнес, който занапред навлиза в онлайн пространството?



На първо място ще поздравя хората, които стоят зад него. Дигитализацията при всички случаи е едно ново и сигурно по-добро начало за този бизнес. Самата цифровизация пък е многопластов развой, включващ в себе си голям брой посоки за развиване:, Гугъл Ads, Фейсбук маркетинг, Управление на онлайн репутацията и така нататък Много е значимо да се избере верния и най-ефективен маркетингов микс по отношение на съответния бизнес. И слагам акцентиране на „ микс “, тъй като аз може и да съм индивидът на SEO оптимизацията, само че най-трезво и съответно разбирам, че моите старания ще са в общи линии безсмислени, в случай че няма положени старания и в обществените мрежи, онлайн рекламата и по този начин нататък. Ние сме една синергична компания от цифрови експерти, които не са във война или конкуренция. Ние подвластен един от различен.

Съветът ми е най-много да се избере верния сътрудник за нахлуване в онлайн пространството. Отново разяснявам, че приказвам за сътрудник. Не реализатор. Не съветник. А сътрудник, който да схваща този бизнес като че ли е негов.

Важно е обаче и да се основат реалистични упования. Дигитализацията не е панацея за един бизнес в крах или пред банкрут. Но пък е добра последна опция да се измъкнеш от дъното, а за какво не и да поставиш едно изцяло ново начало. Онлайн пространството и цифровите принадлежности, апропо, вършат тъкмо това – отключват творчеството и находчивостта, карат ни да погледнем с други очи на нещата и постоянно точно другият взор е ключът към смяната за положително.

Като съвет мога да посоча и наложителното предугаждане на количеството инвестиция, която е нужна да се направи, преди да се чака действителна възвращаемост. Това предугаждане доста припомня за разбора на заканите и опциите, включени в добре познатия на всеки маркетолог SWOT разбор. Между другото, в никакъв случай не подценявайте SWOT разбора като ужасно начало за самото плануване на дигитализацията. В SWOT разбора е значимо и да се оцени тъкмо и съответно позицията на бизнеса по отношение на неговите съперници.

И не на последно място, поучавам непрекъснато да си задавате въпроса „ Защо? “, да се търси първоизточника на решението и изгодите от него.

И несъмнено, поисквам триумф на всеки, на който му следва да стане част от дигитализацията било то като бизнес, или като наш сътрудник, който ще нарежда този бизнес.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР